Woon je in een relatief oude woning? Dan is de kans groot dat deze nauwelijks geïsoleerd is.

Dit zorgt ervoor dat de warme lucht ’s winters snel naar buiten trekt. Daarbij komt dat het in de zomer lastig is om de warmte buiten te houden. Reden genoeg om jouw woning goed te isoleren. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij dit doen. Om jou een handje te helpen, zetten we hier 5 mogelijkheden op een rijtje om jouw woning beter te isoleren.

1. Isolatieglas
De ramen van veel oude huizen in ons land bestaan nog uit een enkele glasplaat. Enkel glas draagt niet bepaald bij aan een goede isolatie. Warmte trekt immers makkelijk door een enkele glasplaat heen. Heb jij nog enkel glas thuis? Vervang dit dan als je jouw woning beter wilt isoleren. Dubbel glas isoleert al een stuk beter, maar je kunt tegenwoordig ook voor HR++-glas of triple-glas kiezen. Dit glas is nog dikker dan dubbel glas, waardoor warmte er minder snel doorheen trekt. Met dit glas is jouw woning een stuk beter geïsoleerd.

2. Dakisolatie
Veel mensen weten dat warme lucht opstijgt. Dit gebeurt niet alleen buiten, maar ook binnen. Staat jouw verwarming in de winter aan? Dan trekt de warmte vaak naar boven. Als er geen dakisolatie plat dak aanwezig is, trekt de warme lucht snel naar buiten. Jouw cv-ketel blijft hierdoor werken. Dit voorkom je met behulp van dakisolatie. Door de binnenkant van jouw dak te voorzien van isolatiemateriaal blijft de warmte beter binnen hangen. Hierdoor hoeft de cv-ketel minder te werken en dat zorgt ervoor dat jouw energierekening lager uitvalt.

3. Spouwmuurisolatie
Aan de buitenzijde van jouw woning is niet te zijn dat er ruimte zit tussen de binnen- en buitenmuur. Toch is dit bij de meeste woningen wel het geval. Deze ruimte noemen we ook wel de spouwmuur. Via de spouwmuur gaat doorgaans redelijk wat warmte verloren. Wil je dat jouw muren de warmte beter binnen houden? Dan biedt spouwmuurisolatie uitkomst. Deze isolatie laat je aanbrengen door een professioneel bedrijf. Met behulp van speciale apparatuur brengen zij het isolatiemateriaal aan in de spouwmuur.

4. Gevelisolatie
Niet iedere woning heeft een spouwmuur. In dat geval is spouwmuurisolatie niet mogelijk. Dit betekent niet dat je warmteverlies via de muur maar moet slikken. Nee, want je kunt ook kiezen voor gevelisolatie. Het isolatiemateriaal wordt in dat geval aan de buitenkant van de muur aangebracht. De muur wordt hierdoor dus dikker. Omdat isolatie aan de buitenkant van jouw woning er niet mooi uit ziet, wordt het isolatiemateriaal afgewerkt met steenstrips. Net als bij spouwmuurisolatie geldt ook bij gevelisolatie dat je dit aan laat brengen door een gespecialiseerd bedrijf.